Udjite u formu za borbu protiv raka dojke

Svidelo Vam se to ili ne, znate da je vezbanje dobro za Vas. Vezbanje pomaze da vaše srce ravnomerno pumpa krv i da mišići budu tonirani, dovodi kiseonik u mozak, pa čak i pomaže u održavanju vašeg imunološkog sistema na visokom nivou. Ako to nije dovoljno, studije takođe pokazuju da može smanjiti rizik od raka dojke. Tako je:  fizički aktivne žene imaju manji rizik od razvoja raka dojke nego kod neaktivnih žena, prema istrazivnaju National Institutes of Health.

Ovde su predstavljene tri najbolje vežbe koje bi trebao redovno upraznjavati kako bi se zaštitile od dobijanja raka dojke.

Vežbanje je dobro za sve žene!

I ne trudite se da pronadjete starosnu granicu koja vas isključuje iz redovnog ubacivanja vežbi u svoj dan. Zene u premenopauzi, postmenopauzi, starije, mlađe - a posebno adolescentkinje - sve treba da se potrude da smanje rizik od karcinoma dojke redovnim vežbanjem. Naucnici nisu 100% sigurni kako sve to funkcionise, ali to se verovatno odnosi na kombinaciju hormona, kontrole težine i šećera u krvi. Zar nije 30 do 60 minuta dnevno (preporučena količina) vežbe vredno toga? Jasno. Dakle, zene na noge lagane, pozovite drugaricu ili dve  i budite u formi u borbi protiv raka dojke!

1. Šetnjom do zdravlja dojke

To može biti najlakša vežbe za početnike, ali to ne znači da možete setati i kupovati cipele u soping centru, i da ocekujete da cete poput čarolije dobiti liniju kao modeli Victoria Secret. Ako možete hodati 8 km, ali za to vam je potrebno pet sati to učinite, nećete videti nikakve promene.

Pedometar – to je uredjaj koji meri broj koraka koje napravite - pomaže vam da postavite ciljeve i pratite napredak. Cilj je da dodjete do 10.000 koraka dnevno. Da, to je puno, ali želite rezultate, zar ne? Nosite pedometar nedelju dana kako bi videli kojim danima imate najveći broj koraka. Zatim pokušajte ponoviti aktivnosti toga dana i dodati još 500 koraka sledece nedelje. Samo tako nastavite dok ne dođete do 10.000 koraka dnevno.

Ako ste već u formi, dodajte nekoliko izmena da bi ste pojacali intenzitet. Najlakši način je da jednostavno hodate brže, kaže Therese Iknoian, MS, autor Fitness Walking.Mozda cete cak želeti da probate sportsko hodanje, koji koristi više mišića i zbog toga sagoreva više kalorija. Brzo hodanje brzinom od sedam km na sat sagorijeva 334 kalorija i šetnja od pet km na sat sagoreva 221 kalorija, u skladu s American College of Sports Medicine.

2. Yoga kako bi smanjili stres i rizik od nastanka raka dojke

Vežbanje doprinosi smanjenju stresa a na casovima yoge mozete dobiti najbolje od oba sveta. Ako ste neko ko nikada nije isao na cas yoge, eksperimentisite sa nekoliko različitih stilova dok ne pronađete onaj koji Vam odgovara. Početnici ce mozda želeti da se upoznaju sa hatha ili Vinyasa stilom dok ne napreduju do power yoga ili Bikram (hot yoga) stila.

3. Kruzni trening sa tegovima protiv raka dojke

Trening sa tegovima u kombinaciji s kardiovaskularnim fitness treningom (koji dobijate ubrzanim kretanjem od jedne do druge vezbe), sagoreva više masti nego bilo koji od ovih treninga samostalno kroz posle-sagorevajucim efekat koji se zove EPOC (višak potrošnje kiseonika). To znači da nastavljate da sagorevate kalorije satima nakon što ste prestali sa vežbanjem. Šta je bolje od toga?

Odaberite jedan od nacina vezbanja  ili ih kombinujte – ali glavno je da budete u pokretu da ostanete zdravi!