Studija dr Mindi Kurzer , profesora  medicine na Univerzitetu u Minesoti 

Dugi niz godina , zdravstveni naučnici su povezivali fizičke aktivnosti sa smanjenjem rizika od pojave raka dojke . Novo istraživanje iz dva američkih univerziteta može konačno da objasni kako vas vežbanje štiti od jedne od najcescih oblika raka .

Tim koji je sprovodio studiju podelio je nekoliko stotina žena u dve grupe . Dok jedna grupa koristila raspored umerenih do intenzivnih vežbi 5 dana nedeljno tokom 16 nedelja , druga grupa nije imala fizicke aktivnosti . Pre i posle perioda studiranja , istraživači su prikupljali uzorke urina i analizirali nivo estrogena svake žene , uključujući i nusproizvoda koji proizilaze iz prirodnog razlaganja nekoliko specifičnih vrsta estrogena .

Evo šta su otkrili : Među ženama koje su redovno vezbale, uzorci urina nakon perioda studija su sadržali niži nivo potencijalne pojave od raka izazvane estrogenom koji se zove 16a - hidrokiestrone ( 16a - OHE1 ) i veći nivo dobrog estrogena 2 - hidrokiestrone ( 2 - OHE1 ) . Među učesnicima studije koje nisu vezbale, ti nivoi nisu bili promenjeni . Dosadašnja istraživanja su pokazala odnos više dobrog 2- OHE1 na manje loseg 16a - OHE1 značajno smanjuje rizik kod žena od pojave raka dojke , kaže autor studije dr Mindi Kurzer , profesor medicine na Univerzitetu u Minesoti .

Kurzer i njene kolege veruju da vežbanje  može da izmeni aktivnost enzima vašeg tela , što zauzvrat menja način na koji enzimi razbijaju estrogen opasnih  ili benignih nuspojava . Među ženama u studiji koja vezbaju, odnos dobrih u odnosu na loše estrogena poboljšana je za oko 25 % , Kurzer dodaje .

Njen savet ?

Cilj je najmanje 150 minuta umerenog vežbanja svake nedelje , što je i trenutna preporuka od strane centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Šta je umereno vežba ?

Brzo hodanje , igranje tenisa , ili bilo koju drugu aktivnost koja podiže puls i uzrokuje da se probije znoj , prema CDC . Ako vaš lekar kaže da ste zdravi dovoljno za energično vežbanje , naprezanjem se može još više smanjiti rizik od raka dojke , kaže Kurzer . " Na osnovu našeg istraživanja, koja je uključivala naporne i rigorozne vežbe , više napora može biti od koristi ." Motivišite sebe učestvujući u prevenciji raka dojke i koristeci jednostavan program od “ 28 Dana „ , koji uključuje jednostavan  plan za obroke i 10 - minutne vežbe koje možete da uradite bilo gde !“